Kako se nostalgije ako studirate u inostranstvu

Pronalaženje doma daleko od kuće: Nostalgija i kako je se rešiti?

Biti internacionalni student je neverovatno dragoceno i transformativno iskustvo, ali takođe može biti i velik izazov. Ukoliko vam nedostaje kuća i prijatelji patite od nostalgije, što je tipičan problem mnogih studenata koji studiraju u inostranstvu. Proces navikavanja na novo okruženje, odvajanje od voljenih i prilagođavanje drugačijoj kulturi može doprineti dubokom osećanju čežnje i nostalgije. Ključno je da ne dozvolite da vas ove emocije spreče da uživate u svom novom iskustvu i životu.

Pošto sam i sama bila međunarodni student, studirala sam, radila i živela u različitim zemljama, iskusila sam ta osećanja iz prve ruke. Vremenom sam upoznala kolege studente koji su se suočili sa sličnim emocijama i otkrili su različite načine da se nose sa njima. Najčešći savet je da budete zauzeti. Iako se mehanizmi suočavanja sa problemima mogu razlikovati od osobe do osobe, neophodno je pronaći strategije koje mogu olakšati prelazak iz jedne sredine u drugu. Važno je priznati da je osećaj čežnje za domom potpuno normalan i razumljiv. To je uobičajeno iskustvo ne samo za međunarodne studente, već i za domaće studente koji se po prvi put odsele od kuće. Prihvatanje i suočavanje sa ovim emocijama može vam pružiti sigurnost i pomoći vam da se osećate manje sami u suočavanju s njima. Imajući to na umu, želela bih da podelim neke korisne savete kako bi vaše putovanje bilo lakše i prijatnije.

OSTANITE POVEZANI

Živimo u tehnološkoj eri. Kontakt sa porodicom i prijateljima kod kuće je ključan za emotivnu podršku i utehu tokom boravka u inostranstvu. Zahvaljujući tehnologiji, sada je lakše nego ikada da se povežete putem video poziva, aplikacija za razmenu poruka i društvenih mreža. Možete efikasno premostiti distancu i održati odnose sa porodicom. Davanje prioriteta ovim vezama pružiće vam osećaj pripadnosti i podrške koja vam je potrebna dok se prilagođavate svom novom životu. Međutim, trebalo bi da ograničite i vreme provedeno na društvenim mrežama. Želja da budete u toku sa svime što se dešava kod kuće - da ne propustite nešto - može biti neodoljiva i sabotirati vaše napore. Štaviše, neki od vas će biti u drugoj vremenskoj zoni, a takva komunikacija može poremetiti vašu rutinu spavanja što bi potencijalno moglo imati negativan uticaj na vaš akademski život, kao i na vaše zdravlje. Ostanite prisutni i uživajte u svom iskustvu!

PRONAĐITE SLIČNE LJUDE!

Niko ne voli da bude usamljen, posebno u novom okruženju. Uporno tražite mogućnost da se povežete sa kolegama, međunarodnim studentima i budite angažovani u aktivnostima u kampusu. Pridružite se studentskim organizacijama, prisustvujte kulturnim događajima i učestvujte u društvenim aktivnostima namenjenim mladim studentima poput vas. Čak ni „domaći“ studenti neće oklevati da vam pokažu put. Ne stidite se i ne plašite se da pitate. Na taj način možete stvoriti osećaj zajednice i izgraditi prijateljstva sa ljudima koji razumeju i dele slična iskustva. Osećaj pripadnosti će olakšati osećaj usamljenosti.


UKLOPITE SE U NOVU KULTURU

Uklopite se u lokalnu kulturu i zajednicu. Odvojite vreme da istražite svoje novo okruženje, posetite lokalne atrakcije, isprobajte nove aktivnosti i probajte lokalnu hranu. Angažovanje u lokalnoj zajednici može pomoći da se fokus pomeri sa onoga što nedostaje na ono što je dostupno u vašem novom okruženju.

USPOSTAVITE RUTINU

Kreiranje rutine i bavljenje hobijima mogu pružiti osećaj bliskosti i strukture. Ovo može uključivati pravljenje dnevnog rasporeda, pronalaženje aktivnosti koje donose radost i opuštanje i brigu o vašem fizičkom i mentalnom zdravlju kroz vežbu, meditaciju ili kreativne aktivnosti. Fokusirajući se na brigu o sebi, doprinosite svom akademskom napretku, prilagođavate se novom okruženju i maksimalno iskorišćavate svoje međunarodno studiranje.

POTRAŽITE POMOĆ

Većina univerziteta nudi usluge podrške, posebno za međunarodne studente. Neke usluge mogu uključivati savetovanje, akademsku podršku, jezičku podršku i programe kulturnog prilagođavanja. Obratite se međunarodnoj studentskoj kancelariji vašeg univerziteta i saznajte sve što vam je dostupno. Ovi resursi su tu da vam pomognu na vašem putu i ​​obezbede brz prelazak u vaš dom daleko od kuće.

Zapamtite, prilagođavanje novoj zemlji i obrazovnom sistemu zahteva vreme. Budite strpljivi prema sebi i dozvolite da se prilagodite sopstvenim tempom. Vremenom ćete pronaći svoj ritam i razviti osećaj bliskosti i pripadnosti u svom novom okruženju. Iako nostalgija može biti izazov, to je normalan deo međunarodnog studentskog iskustva. Bez obzira da li odlučite da sledite ove savete ili kreirate vlastitu strategiju, ne dozvolite da vam nostalgija pokvari iskustvo. Ovo je vaša šansa da rastete, učite i stvarate nezaboravne uspomene. Budite otvorenog uma i prevazići ćete izazove koji se pojavljuju. Na kraju krajeva, učinili ste odvažan korak birajući da studirate u inostranstvu.

Share this post


Ostavite odgovor