STUDIRANJE U SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA

Zašto studirati u SAD-u?

SAD nudi širok spektar obrazovnih mogućnosti, kulturnih iskustava i mogućnosti za buduću karijeru za studente koji žele da prošire svoje vidike i steknu značajnu prednost na svetskom tržištu rada.

Koje su pogodnosti studiranja u SAD-u?

  • Sjedinjene Američke Države su dom najboljih univerziteta na svetu.
  • Visokokvalitetno obrazovanje u svim oblastima, od velikih javnih istraživačkih univerziteta do malih privatnih liberalnih umetničkih koledža (Liberal Arts).
  • Sjedinjene Države su poznate po svojoj kulturnoj raznolikosti, i ljudima iz celog sveta koji žive i uče zajedno. Ovde ćete imati jedinstvenu priliku da se povežete sa drugim kulturama i da se upoznate sa novim tradicijama.
  • Obrazovni sistem pruža studentima visok nivo fleksibilnosti i prilagođavanja prilikom odabira akademskog puta. Studenti imaju slobodu da biraju predmete iz različitih disciplina i kreiraju individualni plan studija. Ovakav multidisciplinarni pristup omogućava studentima da se upoznaju sa različitim domenima i steknu obrazovanje iz oblasti koje ih najviše interesuju.
  • Američki univerziteti se ističu po istraživanju i inovacijama, pružajući priliku studentima da se uključe u različite projekte. Ovo unapređuje znanje, veštine i pruža mogućnosti za buduću karijeru, uz pohađanje nastave u najopremljenim učionicama i sa profesorima na svetskom glasu.
  • Mnogi američki koledži i univerziteti pružaju stipendije i finansijsku pomoć međunarodnim studentima i na taj način olakšavaju studiranje.
  • Po završetku studija, postoje razne opcije, kao na primer OPT-a (Optional Practical Training), za poslovno i profesionalno napredovanje, kako u SAD tako i u inostranstvu.
  • Usavršavanje engleskog jezika, što može biti korisno na današnjem svetskom tržištu rada.
  • USA nudi priliku studentima sportistima da nastave svoje obrazovanje i bave se izabranim sportom. Ovim studentima se takođe nude brojne stipendije.

Da li mi je potrebna studentska viza?

Da! Većina međunarodnih studenata će morati da dobije vizu za studiranje u SAD-u. Vrsta vize zavisi od akademskog programa. F-1 viza je najčešća viza koja je potrebna za upis na osnovne ili master studije ili sertifikacioni program. Programi kratkog trajanja, poput letnje škole ili programa razmene, zahtevaju J-1 vizu. Više informacija možete naći na linku USA studentska viza.