Vodič korak po korak

Vodič za studente koji žele da studiraju u inostranstvu

Studiranje u inostranstvu je iskustvo koje može da vam promeni život. Ukoliko želite da se upoznate sa novim kulturama, da nastavite svoje obrazovanje na nekoj od prestižnih institucija ili da proširite svoje vidike, studiranje u inostranstvu nudi beskrajne mogućnosti za lični i akademski razvoj. Međutim, proces na početku može izgledati zastrašujuće, ali ne brinite se! Ovo je vodič korak po korak koji će vam pomoći da se upišete na željeni fakultet u inostranstvu.

Proces je podeljen u nekoliko koraka:

KORAK 1

Pomoć nezavisnog konsultanta

Izaberite konsultanta koji vam odgovara!

KORAK 2

Lista univerziteta

Izaberite kurs, zemlju i univerzitet koji odgovaraju vašim akademskim ciljevima.

KORAK 3

Testiranje

Priprema za testove engleskog jezika i ostale ispite.

graduation_steps

KORAK 4

Prijave za upis

Prijavite se na univerzitete koji su ušli u uži izbor podnošenjem prijava za upis.

KORAK 5

Stipendije

Istražite stipendije i prijavite se na vreme.

KORAK 6

Zahtevi za vizu

Podnesite zahtev za studentsku vizu.

KORAK 7

Odlazak

Priprema za putovanje: obezbeđivanje smeštaja, rezervacija putne karte itd.

Pomoć nezavisnog konsultanta
Prvi korak je savetovanje, a nezavisni obrazovni konsultant (IEC) može da vam pomogne prilikom procesa. Za razliku od agenata koji predstavljaju određene institucije i koji su plaćeni od strane tih institucija, IEC se u svom radu isključivo vode interesom učenika. Ponosni smo što smo članovi organizacija koje ne primaju nadoknade od viših obrazovnih institucija. To znači da je naš fokus isključivo na pružanju individualnih uputstava i sveobuhvatne podrške prilagođene vašim potrebama i ciljevima. Za razliku od agenata, koji daju prioritet institucijama koje predstavljaju zbog svojih sporazuma, mi smo posvećeni pronalaženju najboljeg obrazovanja za vas, bez ikakvog institucionalnog pritiska.

Ako ste zbunjeni i potrebna vam je pomoć, nezavisni konsultant za obrazovanje (IEC) može da pojednostavi proces. Oni nude detaljne informacije o izboru univerziteta, procedurama prijema, stipendijama, vizama i drugim ključnim aspektima. Takođe pomažu u određivanju odgovarajućih kurseva, zemlje i univerziteta prilagođenih akademskom obrazovanju, sklonostima i finansijskim mogućnostima učenika. Važno je izabrati konsultanta koji odgovara vašim potrebama i karakteru!

Lista univerziteta
Drugi korak uključuje odabir programa, zemlje i univerziteta koji odgovaraju vašim akademskim ciljevima i željama. Ovaj korak zahteva temeljno istraživanje različitih aspekata svakog univerziteta, uključujući nastavni plan i program, fakultet, objekte i ukupnu reputaciju, kako bi se osiguralo da ispunjavaju vaše akademske ambicije. Pored toga, moraju se uzeti u obzir faktori kao što su troškovi života, jezik, kultura i klima u zemlji.

Konsultanti za studije u inostranstvu, zbog svoje stručnosti, mogu vas uputiti u izbor kurseva, pomažući vam da donesete najbolje odluke u ovoj fazi. Oni pomažu da se napravi lista potencijalnih izbora, koja se po potrebi može prilagoditi na osnovu vaših želja i okolnosti.

Testiranje
Treći korak uključuje pripremu za testove engleskog jezika i ispite kao što su IELTS, TOEFL, GRE, SAT, ACT, GMAT, GRE, LSAT i IMAT koji se često traže od strane univerziteta. Adekvatna priprema je od suštinskog značaja, uključujući upis na kurseve za pripremu testova, probni ispiti i korišćenje resursa za učenje za postizanje što više poena.
Prijava za upis
Četvrti korak je da se prijavite na univerzitete koji su ušli u uži izbor i podnesete prijave, svedočanstva položenih ispita sa ocenama, rezultate testova, eseje, preporuke i drugu potrebnu dokumentaciju. Konsultant vam takođe može pomoći u pisanju eseja, pripremi za intervju i propratnoj komunikaciji sa službenicima za prijem.
Stipendije
Obrazovanje u inostranstvu može biti skupo i zato je uvek mudro istražiti mogućnosti stipendiranja. Različite institucije i vlade daju stipendije međunarodnim studentima, uzimajući u obzir faktore kao što su akademske zasluge, istraživačke sposobnosti ili finansijske okolnosti. Da biste povećali svoje šanse da dobijete stipendiju i da biste mogli ostvariti pravo na stipendiju, ključno je da se obavestite i prijavite na veme.
Zahtevi za vizu
Kada vas univerzitet prihvati, sledeći korak je da podnesete zahtev za studentsku vizu. Ovo podrazumeva podnošenje obrasca za vizu zajedno sa vašim pasošem, potvrdom o upisu, finansijskim izveštajima i bilo kojom drugom potrebnom dokumentacijom ambasadi ili konzulatu. Pažljivo pratite proces dobijanja vize kako biste sprečili bilo kakve smetnje ili odbijanja!
Odlazak
Poslednja faza u procesu pripreme za putovanje uključuje obezbeđivanje smeštaja (ako kampus nije dostupan), rezervaciju putnih karata i sređivanje osiguranja. Ne zaboravite zdravstveno i putno osiguranje za putovanje bez brige. Rešavanje ovih obaveza na vreme obezbeđuje nesmetan odlazak na školovanje u inostranstvu.

Uradimo to zajedno

Studije Foris su vaš neizostavni partner za sva pitanja u vezi sa studiranjem u inostranstvu. Od odabira savršene destinacije i univerziteta do navigacije kroz proces prijave i obezbeđivanja smeštaja, Studije Foris nude sveobuhvatnu podršku na svakom koraku. Uz stručne savete, pomoć i mnoštvo resursa koji su vam na raspolaganju, Studije Foris osiguravaju da vaše putovanje u inostranstvo bude bezbrižno, uspešno i zaista nezaboravno.